Segla från Aten

De saroniska öarna, söder om Aten, är ett bra område för lätt segling eller för kortare hyresperioder. Du kan kombinera vackra öar med Peloponnesos storslagna östra kust. Segla till kosmopolitiska hamnstäder, antika tempel, små fridfulla fiskebyar och orörda naturhamnar. Det finns gott om skyddade vikar där du kan ta ett mysigt lunchstopp för ett dopp i det turkosa vattnet.

Vår bas ligger på atenska rivieran i marina Alimos i Kalamaki en dryg halvtimme från flygplatsen. Kontakta oss så arrangerar vi transfer åt er!

Flyg:
Direktflyg och charterflyg till atens internationella flygplats Eleftherios Venizelos som ligger ca 30 min från vår charterbas. Flygbiljetter bokar du enklast på hemsidan genom vår sökmotor.

Transfer:
Vår bas ligger en dryg halvtimme från flygplatsen. Kontakta oss då arrangerar vi transfer åt er!

Mat och Kultur:
Det grekiska köket är vida känt för sin husmanskost. Prova på tzatsiki, taramosalata (romröra), kefteres (köttbullar) souvlaki (grillspett) och salata horiatiko (grekisk sallad). Fisk finns det överallt men priserna kan vara mycket höga, fråga först innan ni beställer. Vinerna håller också hög klass och som aperitif är ”ouzo” ett måste. Glöm inte bort retzina, det traditionlla vinet med smak av kåda, det går faktiskt att vänja sig!

Språk och valuta:
Greklands valuta är EURO. Det finns växlingskontor och uttagsautomater på flygplatserna och alla större orter. Kreditkort fungerar som betalning på alla turistorter.
Utöver grekiska talar de flesta inom turistnäringen engelska eller tyska.

Turistinformation:
Grekiska Statens Turistbyrå, Tfn 08-679 65 80
Officiell hemsida: www.visitgreece.se

Sjökort och literatur:
Greek Waters Pilot av Rod Heikell (Imray förlag) kan köpas på nautiska magasinet eller hos vissa nätbokhandlare för hemleverans. Boken är omfattande och innehåller allt vad seglaren behöver veta och lite till. I Odysseus kölvatten, Ikaros hav, Dianas ö m.fl av Göran Schildt är populära. Sjökort över Grekland (Imray);  G11 täcker Korfu-Lefkas, G12 Lefkas-Zakinthos, G14 Saroniska öarna, G31-34 Kykladerns, G32+G35 Tolvöarna.

Seglingen i Grekland uppskattas väldigt mycket av våra kunder, eftersom den erbjuder något för de flesta. Egeiska havet bjuder på lite kraftigare vind och varierande segling och Saroniska bukten något lugnare. Från Lavrion upptäcker man lätt Egeiska havet och Kykladerna. Med Alimos marina, i utkanten av Aten, som utgångshamn kan du på en vecka hinna med samtliga större öar i Saroniska bukten, Egina, Poros, Hydra och Spetses. Avstånden är relativt korta, med dagsetapper på ca 15-20 NM och vindarna är med måttliga här utmed Peloponnesos kust jämfört med öarna i Egeiska havet. Av denna anledning förlägger vi också många av våra företagsarrangemang här, då även flygförbindelserna till Aten och mellan öarna är utmärkta hela året om.

Ruttförslag, Saroniska övärlden, 7 dagar:

Dag 1 Marina Alimos, Aten
Dag 2 Epidavros 31 NM
Dag 3 Hydra 32 NM
Dag 4 Spetses 15 NM
Dag 5 Poros 26 NM
Dag 6 Egina 13 NM
Dag 7 Åter Alimos 17 NM

Ruttförslag, Saroniska övärlden och den Argoliska gulfen, 14 dagar:

Dag 1 Marina Alimos – Egina 20 ΝΜ
Dag 2 Egina – Idra 30 ΝΜ
Dag 3 Idra – Porto Heli 18 ΝΜ
Dag 4 Porto Heli – Monemvassia 38 ΝΜ
Dag 5 Monemvassia – Kithira 37 ΝΜ
Dag 6 Kithira – Elafonissos 14 ΝΜ
Dag 7 Elafonissos – Gerakas 33 ΝΜ
Dag 8 Gerakas – Leonidio 24 ΝΜ
Dag 9 Leonidio – Nafplio 26 ΝΜ
Dag 10 Nafplio – Spetses 27 ΝΜ
Dag 11 Spetses – Poros 28 ΝΜ
Dag 12 Poros – Egina 14 ΝΜ
Dag 13 Egina – Kalamaki

Ruttförslag, Kykladerna, 7 dagar:
Om du startar från marina Alimos, Aten lägg på 16 NM dag 1 och 7.
Dag 1 Lavrion
Dag 2 Vourkaki (Kea) 14 NM
Dag 3 Finikas (Syros) 32 NM
Dag 4 Parikia (Paros) 23 NM
Dag 5 Kamares (Sifnos) 30 NM
Dag 6 Merichas (Kythnos) 31 NM
Dag 7 Lavrion 25 NM

Den beryktade Meltemin, (den hårda nordliga vinden som uppträder främst under juli och augusti) blåser inte lika ofta och hårt som i Kykladerna och Dodekanserna. Vindarna här är omkring 3-7 m/s och avtagande framåt kvällen. Ofta är de lugnare eller vindstilla mitt på dagen innan sjöbrisen kommer under eftermiddagen. Under vår och höst är vindarna vanligtvis svaga och sydliga i hela området.

Saroniska och Argoliska öarna och östra Peloponnesos ett väl skyddat seglingsområde med återhållsamma vindar och idealiska för avkopplande segling. I Argoliska bukten (området söder och väster om Hydra) dominerar under sommaren vindar från SO med styrkor på 5-10 m/s. Under vår och höst är vindarna svagare och mestadels sydliga i hela området.