Segla från Lefkas

Joniska öarna sträcker sig utmed Greklands västra kust, från Korfu i norr till Zakinthos i söder. Mitt i området ligger Levkas, en stor och grön ö täckt av olivlundar och grönska. Många av våra kunder väljer Lefkas i första hand eftersom det är ett tryggt och lättseglat område med korta avstånd och lätta vindar.

Vår bas ligger i Lefkas stad. Kontakta oss så arrangerar vi transfer åt er!

Flyg:
Direktflyg och charterflyg till Preveza. Flygbiljetter bokar du enklast på hemsidan genom vår sökmotor.

Transfer:
Lefkas marina i lefkas stad ligger ca 20 minuter med taxi från flygplatsen.

Mat och Kultur:
Det grekiska köket är vida känt för sin husmanskost. Prova på tzatsiki, taramosalata (romröra), kefteres (köttbullar) souvlaki (grillspett) och salata horiatiko (grekisk sallad). Fisk finns det överallt men priserna kan vara mycket höga, fråga först innan ni beställer. Vinerna håller också hög klass och som aperitif är ”ouzo” ett måste. Glöm inte bort retzina, det traditionlla vinet med smak av kåda, det går faktiskt att vänja sig!

Språk och valuta:
Greklands valuta är EURO. Det finns växlingskontor och uttagsautomater på flygplatserna och alla större orter. Kreditkort fungerar som betalning på alla turistorter.
Utöver grekiska talar de flesta inom turistnäringen engelska eller tyska.

Turistinformation:
Grekiska Statens Turistbyrå, Tfn 08-679 65 80
Officiell hemsida: www.visitgreece.se

Sjökort och literatur:
Greek Waters Pilot av Rod Heikell (Imray förlag) kan köpas på nautiska magasinet eller hos vissa nätbokhandlare för hemleverans. Boken är omfattande och innehåller allt vad seglaren behöver veta och lite till.

I Odysseus kölvatten, Ikaros hav, Dianas ö m.fl av Göran Schildt är populära. Sjökort över Grekland (Imray);  G11 täcker Korfu-Lefkas, G12 Lefkas-Zakinthos, G14 Saroniska öarna, G31-34 Kykladerns, G32+G35 Tolvöarna.

Området söder och öster om Levkas och Kefalonia bildar ett skyddat innanhav, med många fina hamnstäder och byar. En veckas segling kan inkludera Meganissi, Ithaka och Fiskardo på östra sidan av Kefalonia.

Ruttförslag Joniska, öarna Lefkas, 7 dagar:

Dag 1 Lefkas stad
Dag 2 Mourtos (Epirus) 41 NM
Dag 3 Marina Gouvia 24 NM
Dag 4 Gaios (Paxos) 35 NM
Dag 5 Nidri (Lefkas) 43 NM
Dag 6 Vathi (Meganisi) 5 NM
Dag 7 Lefkas stad 11 NM

På sommaren, från början av maj till slutet av september, är de normala vindarna nordvästliga. De brukar komma vid middagstid och blåser med en styrka av cirka 2-8 m/sek. De avtar ofta vid solnedgången. På morgonen kan man ofta ha en lätt ostlig vind. Under juli- augusti är de oftast nordvästvindar, cirka 5-10 m/sek.