Segla från Skiathos

I detta område är vindarna något svagare jämfört med Kykladerna. Meltemin blåser inte riktigt lika starkt här. Neråt Sporaderna är vindarna dock liknande de i Kykladerna och kan vara mycket hårda under augusti. De härskande vindarna är nordostliga.

Flyg:
Charterflyget går direkt till Skiathos stad men det går även att flyga reguljärt via Aten.
Flygbiljetter bokar du enklast på hemsidan genom vår sökmotor.

Transfer:
Vår bas ligger några kilometer från flygplatsen. Kontakta oss då arrangerar vi transfer åt er!

Mat och Kultur:
Det grekiska köket är vida känt för sin husmanskost. Prova på tzatsiki, taramosalata (romröra), kefteres (köttbullar) souvlaki (grillspett) och salata horiatiko (grekisk sallad). Fisk finns det överallt men priserna kan vara mycket höga, fråga först innan ni beställer. Vinerna håller också hög klass och som aperitif är ”ouzo” ett måste. Glöm inte bort retzina, det traditionlla vinet med smak av kåda, det går faktiskt att vänja sig!

Språk och valuta:
Greklands valuta är EURO. Det finns växlingskontor och uttagsautomater på flygplatserna och alla större orter. Kreditkort fungerar som betalning på alla turistorter. Utöver grekiska talar de flesta inom turistnäringen engelska eller tyska.

Turistinformation:
Grekiska Statens Turistbyrå, Tfn 08-679 65 80
Officiell hemsida: www.visitgreece.se

Sjökort och literatur:
Vi rekommenderar Greek Waters Pilot av Rod Heikell (Imray förlag) som köpas på nautiska magasinet eller hos vissa nätbokhandlare för hemleverans. Boken omfattar 350 sidor med all information som seglaren behöver. Göran Schildt’s böcker är också mycket bra;  I Odysseus kölvatten, Ikaros hav, Dianas ö m.fl Praktiska sjökort från Imray kan beställas av nautiska magasinent;  G11 täcker Korfu-Levkas, G12 Levkas-Zakinthos, G14 Saroniska öarna, G31-34 Kykladerns, G32+G35 Tolvöarna.

Seglingen kan stundvis vara lång, men man ser alltid ön man seglar mot. I övrigt är området uppskattat av seglare världen över, främst på grund av det stora antalet öar som finns att upptäcka inom ett relativt litet område.Området bjuder på varierande segling med bra vindar, obebodda öar och paradis-stränder.
Ruttförslag, Sporaderna, 14 dagar:
Dag 1 Skiathos
Dag 2 Agnondas (Skopelos) 10nm
Dag 3 Patitiri (Alonissos) 12nm
Dag 4 Skyros 40 nm
Dag 5 Skyros upptäktsdag
Dag 6 Peristeri 35nm
Dag 7 Skopelos 15nm
Dag 8 Panormos 12nm
Dag 9 Koukounaries (Skiathos) 12nm
Dag 10 Pegadi 22nm
Dag 11 Milina 18nm
Dag 14 Paleo Trikeri 8nm
Dag 15 Orei 12 nm
Dag 16: Skiathos 20nm

Den beryktade Meltemin, (den hårda nordliga vinden som uppträder främst under juli och augusti) blåser inte lika ofta och hårt som i Kykladerna och Dodekanserna. Vindarna här är omkring 3-7 m/s och avtagande framåt kvällen. Ofta är de lugnare eller vindstilla mitt på dagen innan sjöbrisen kommer under eftermiddagen. Under vår och höst är vindarna vanligtvis svaga och sydliga i hela området.

Saroniska och Argoliska öarna och östra Peloponnesos ett väl skyddat seglingsområde med återhållsamma vindar och idealiska för avkopplande segling. I Argoliska bukten (området söder och väster om Hydra) dominerar under sommaren vindar från SO med styrkor på 5-10 m/s. Under vår och höst är vindarna svagare och mestadels sydliga i hela området.