Segla från Sibenik

Från Sibenik kan du nå några utav Kroatiens vackraste natur områden – vattenfallen vid Krka och Kornati Nationalparken.

Vår bas ligger i Mandalina Marina i Sibenik. Härifrån har ni perfekt läge för att båda utforska öarna sydväst så som de i Kornati Nationalparken samt den härliga nationalparken i Krka. Kontakta oss så arrangerar vi transfer från flygplatsen åt er!

Flyg:

Det går direktflyg och charterflyg till Splits internationella flygplats – Split Trogir Airport (SPU). Härifrån tar det cirka 45 minuter till vår bas. Flygbiljetter bokar du enklast på hemsidan genom vår sökmotor.

Transfer:
Vår bas ligger ca 45 minuter från flygplatsen. Kontakta oss då arrangerar vi transfer åt er!

Mat och Kultur:
Fisk finns det överallt men priserna kan vara mycket höga, fråga först innan ni beställer. Den traditionella kroatiska rätten “Peka” måste provas. Kött, fisk eller fågel tillagas då under en järnlock med lokala kryddor under fyra timmar vilket ger en fantastiskt mör och smakrik upplevelse! Detta måste ofta förbokas då det tar lång tid att tillaga. Det går oftast bra att ringa till restaurangen. Vinerna håller hög klass, många goda lokala viner produceras på öarna. Det är även möjligt att besöka en vingård och smaka viner på ön Vis.

Språk och valuta:
Kroatiens valuta är KUNAS. Det finns växlingskontor och uttagsautomater på flygplatserna och alla större öar. Kontanter rekommenderas på öarna då kreditkort inte alltid godtas. Kort fungerar dock som betalning på de flesta turistorter.
Utöver kroatiska talar de flesta inom turistnäringen engelska.

Turistinformation:
Kroatiens Turistcenter: www.croatiatouristcenter.com/

Sjökort och literatur:
Det finns alltid sjökort över det aktuella seglingsområdet ombord på båten. Vill man i förväg planera sin rutt och hitta stopp rekommenderar vi “777 Harbours and Anchorages – Croatia, Slovenia, Montenegro and Albania” av Karl-H. Bestandig. Den innehåller mycket bra information om såväl naturhamnar som marinor.

Här finns det gott om naturhamnar och skyddade vikar som kompletterar ACI-marinorna.

Ruttförslag 7 dagar:

Sibenik – Skradin – Zlarin – Kornati Opat – Kornati naturhamn – Murtur – Sibenik

Seglingssäsongen i adriatiska havet sträcker sig ifrån maj till oktober. Vår och höst kan jämföras med en normal svensk sommar. Vindarna under sommarmånaderna är vanligtvis svaga med en tilltagande eftermiddagsbris. Men det finns hårda nordliga vindar, ”Boran”, som huvudsakligen förekommer under augusti. Den orsakas av bergen som finns på fastlandet och när temperaturen sjunken ruser luft ner för de höga bergen. Detta ger ganska lokala variationer i vädret och vind. Många öar med höga berg kan ha sitt eget mikroklimat som bjuder på intressant variation.