Segla från Split

Split och Trogir är idealiska utgångspunkter för din segling utmed Kroatiens långa kust. Välj mellan att segla söderut bland Dalmatiens större öar ner mot Dubrovnik eller norrut till den naturparken Kornati. Segla till kosmopolitiska hamnstäder och orörda naturhamnar. Det turkosa vattnet, härliga värmen och den fantastiska seglingen bjuder på någonting för alla.

Flyg:
Det går direktflyg och charterflyg till Splits internationella flygplats – Split Trogir Airport (SPU). Flygbiljetter bokar du enklast på hemsidan genom vår sökmotor.

Transfer:
Våra baser i området ligger mellan 15-30 minuter från flygplatsen och tar enkelt en taxi eller förbokar en transfer genom oss.

Mat och Kultur:
Fisk finns det överallt men priserna kan vara mycket höga, fråga först innan ni beställer. Den traditionella kroatiska rätten “Peka” måste provas. Kött, fisk eller fågel tillagas då under en järnlock med lokala kryddor under fyra timmar vilket ger en fantastiskt mör och smakrik upplevelse! Detta måste ofta förbokas då det tar lång tid att tillaga. Det går oftast bra att ringa till restaurangen. Vinerna håller hög klass, många goda lokala viner produceras på öarna. Det är även möjligt att besöka en vingård och smaka viner på ön Vis.

Språk och valuta:
Kroatiens valuta är KUNAS. Det finns växlingskontor och uttagsautomater på flygplatserna och alla större öar. Kontanter rekommenderas på öarna då kreditkort inte alltid godtas. Kort fungerar dock som betalning på de flesta turistorter.
Utöver kroatiska talar de flesta inom turistnäringen engelska.

Turistinformation:
Kroatiens Turist Center: www.croatiatouristcenter.com/

Sjökort och literatur:

Det finns alltid sjökort över det aktuella seglingsområdet ombord på båten. Vill man i förväg planera sin rutt och hitta stopp rekommenderar vi “777 Harbours and Anchorages – Croatia, Slovenia, Montenegro and Albania” av Karl-H. Bestandig. Den innehåller mycket bra information om såväl naturhamnar som marinor.

Seglingen i Kroatien erbjuder fantastisk segling i klarblått vatten. Det finns goda möjligheter till att uppleva allt från helt orörda naturhamnar i Solta till ett levande nattliv i Hvar.

Ruttförslag 7 dagar:

Split – Vis – Komiza – Palmizana – Hvar – Solta – Split

Seglingssäsongen i adriatiska havet sträcker sig ifrån maj till oktober. Vår och höst kan jämföras med en normal svensk sommar. Vindarna under sommarmånaderna är vanligtvis svaga med en tilltagande eftermiddagsbris. Men det finns hårda nordliga vindar, ”Boran”, som huvudsakligen förekommer under augusti. Den orsakas av bergen som finns på fastlandet och när temperaturen sjunken ruser luft ner för de höga bergen. Detta ger ganska lokala variationer i vädret och vind. Många öar med höga berg kan ha sitt eget mikroklimat som bjuder på intressant variation.