Att segla med barn är en fantastisk upplevelse!

Att känslan sitter kvar länge av en seglingssemester vet alla vuxna som seglat med oss men frågan är om inte barnen egentligen tycker det är roligast.  Dom flesta barn, både mindre och större, trivs i miljön ombord på en båt. Det är ofta i unga år grunden för ett livslångt seglingsintresse skapas.

 Vi ger här  några nyttiga tips och bra förslag på saker man bör tänka på när man har barn ombord för att seglingsäventyret skall bli så lyckat som möjligt.

Har du fler tips eller nyttiga erfarenheter, kontakta oss gärna, vi tar emot alla tips med öppna sinnen!

Sjösjuka

Normalt klarar sig barn mycket bra från sjösjuka och från att balanssinnet påverkas sjön. Men gungar det ordentligt, kan det vara läge att barnen kommer upp i sittbrunnen. Mätta och belåtna barn har bättre förutsättningar att klara sjösjuka. En macka, termos med te eller soppa, ej kolsyrad dryck osv. kan ligga färdigt i stuvfacket i sittbrunnsbordet under segling.

Val av rutt

Välj ingen rutt som ni inte kan ändra och se till att ni har ett par alternativa rutter om vinden blir för stark eller sjön för krabb. Det kan bli en helt fantastisk semesterdag för alla ombord, även om ni behöver gå inomskärs eller för motor. Generellt gäller att när man seglar med barn väljer lite kortare seglingsdagar och mer tid i hamn.

Barnvagnsinsatts och bilbarnstol

Ofta går det att hänga barnvagnens insats i rufftaken. Med en stropp undertill gungar den lugnt och harmoniskt i vågorna. Bilbarnstolen går att ofta att sätta fast i brunnen så att de allra minsta kan vara med på ett tryggt sätt. Även sele och löplinor på däck är bra. Sele kan vid en del fall vara att föredra framför flytväst. Vid treårsåldern börjar barnen vilja utforska på egen hand. Låt dem göra det i så stor utsträckning som möjligt. Barnen måste få växa. Även ombord!

 De större barnen vill ofta vara för sig själva. Låt dem vara det. Ibland är de delaktiga, ibland inte. Det är helt okey! Genom att barnen får nya och stimulerande uppgifter, hålls intresset för segling vid liv. Ofta är jag den mest erfarna ombord. Samtidigt är jag den som styr minst. Min uppgift är att hålla koll på säkerheten och naturligtvis även ett extra öga på navigationen.

Flytväst

Om alla ombord använder flytväst uppstår ingen diskussion med barnen varför dom behöver detta. Det blir en självklarhet. Små barn och ej simkunniga barn skall ha självrätade västar. 

Ofta vill barnen ta av sig flytvästen nere i båten, vilket brukar gå bra om seglingsförhållandena är goda. Glöm inte att se till att barnen har flytväst när dom är iland och på bryggor. Ge gärna barnen lite större frihet om dom har flytvästen på. Ett litet dopp med flytvästen på i början av seglingen säkerställer att barnet hur det känns att att hamna i vattnet med flytvästen på. För att vara säker på att det finns rätt flytväst ombord för dina barn meddela oss vid bokningen (i besättningslistan) barnens ålder och vikt och om ni önskar barnflytvästar.

Underhållning

Två barn leker bättre än ett! Tveka inte att ta med en kompis om barnet saknar syskon. Annars bör man kanske tänka på att inte ha för många, långa dagsetapper. Iland kryllar det ofta av ungar i samma situation.
Inget ombord en båt är heligt. Låt barnen leka. Fendrar, tågvirke, fall, bommen, det mesta kan bli verktyg i leken. Och barnen har fantasi. Låt dem hållas!

Ta gärna med barnens favoritleksaker/böcker ombord, det brukar vara en ”liten tröst” de första dagarna.

Lär gärna barnen att ta kontakt med barnen i andra båtar. Det brukar vara den bästa skola för barnen. Ta med håven, lite snöre och några krokar så har barnen att göra på bryggan.

De större barnen brukar vilja använda jollen. Detta är naturligtvis en bra skola till att lära sig grunderna i båtliv. Men alltför ofta ser man barn som buskör. Följ med och visa. Kör inte framför eller runt båtar som lägger till. Tänk på att motorn stör både djur och människor, framförallt naturhamnar. Tänk på de badande. Lär barnen visa hänsyn. Och håll dem under uppsikt. Vad gör ni t ex om utombordaren stannar och sedan inte startar? Ha beredskap!